• Gratis expertadvies
 • Kwaliteitsgarantie
 • Gratis verzending en retour

Sokkellampen

Verlicht je entree met sokkellampen voor buiten

Slimme sokkellampen maken het verlichten van je oprit of tuinpad gemakkelijk en aangenaam. Verschillende automatiseringen maken het mogelijk de verlichting te laten inschakelen wanneer jij thuiskomt. Want zeg nou zelf; aankomen in het pikkedonker daar wordt niemand blij van toch?

Waarom kiezen voor slimme sokkellampen?

Sokkellampen zijn een vrij specifieke vorm van buitenverlichting. Wat maakt sokkellampen nou anders dan wandlampen of spots? De meest voor de hand liggende, maar ook misschien wel de belangrijkste reden om buitenverlichting in de vorm van sokkellampen aan te schaffen is het goed kunnen zien van je tuinpad of oprit wanneer je thuiskomt in het donker. Dit maakt het niet alleen aangenamer, maar ook direct veiliger. Je kunt zien of het bijvoorbeeld glad of modderig is en voorkomen dat je uitglijdt. De belangrijkste toegevoegde waarde die slimme sokkellampen hebben is dat je gemakkelijk via de app de verlichting kunt bedienen, je verschillende kleurtinten kunt creëren en automatiseringen kunt instellen.

Functies van slimme sokkellampen

Slimme sokkellampen zijn eigenlijk heel multifunctioneel. Hoewel je misschien allereerst, net als wij, denkt aan verlichting op je oprit of naast je tuinpad, kun je slimme sokkellampen ook heel goed op een terras of zelfs op je balkon plaatsen. Uiteraard zijn de slimme buitenlampen waterbestendig en kunnen tegen een regenbui. Sokkellampen komen in alle soorten en maten en zijn niet alleen heel functioneel, maar kunnen veel sfeer toevoegen. Voor zowel klassieke of moderne omgevingen is er altijd wel een slimme sokkellamp die goed past. Bovendien pas je de intensiteit en tint van de verlichting gemakkelijk zelf aan, dus kun je voor iedere gelegenheid de juiste verlichting samenstellen.

Wat zijn de voordelen van slimme sokkellampen?

Op het moment dat je conventionele sokkellampen voor buiten gaat vergelijken met slimme sokkellampen springen er een aantal dingen direct uit. Zoals bij eigenlijk alle smart home artikelen, bedien je de slimme sokkellampen eenvoudig via de app. Dit brengt vele voordelen met zich mee. Je kunt via de app namelijk de buitenverlichting dimmen, de tint van je licht aanpassen en tijdschema’s instellen. Tijdschema’s kunnen je helpen energie te besparen en maken het je bovendien gemakkelijk. Een andere handige manier om geld en energie te besparen is het synchroniseren van je tuinverlichting met de zonsopgang en -ondergang. Ook heb je de mogelijkheid de verlichting spraakgestuurd te bedienen. In de meeste gevallen zijn slimme sokkellampen voor buiten zelfs uitgerust met kleurlicht en kun je in een handomdraai sfeervolle kleurrijke verlichting creëren.

Het integreren van slimme sokkellampen in je smart home maakt het mogelijk om de buitenverlichting te koppelen aan bijvoorbeeld beveiligingscamera’s en bewegingssensoren. Zo geniet je van meer comfort en veiligheid tegelijkertijd. Potentiële indringers kun je afschrikken met verlichting en zelf zie je altijd duidelijk waar je loopt.

De voordelen van slimme sokkellampen in één oogopslag:

 • Bedien via spraak of app
 • Zonsopgang en -ondergang synchronisatie
 • Tijdschema’s
 • Bespaar energie en geld
 • Draagt bij aan veiligheid
 • Sfeervolle (kleur)verlichting
 • Stel zelf intensiteit en tint in
 • Waterbestendig

Slimme sokkellampen voor extra veiligheid

Slimme buitenlampen zorgen niet alleen voor meer sfeer rondom je woning maar kunnen ook een praktische functie hebben, namelijk om je van net een beetje meer veiligheid te voorzien in het donker. Dit kan namelijk op verschillende manieren.

Zoals we hierboven even kort aanhaalde, kunnen slimme sokkellampen bijdragen aan jouw veiligheid. Via verschillende smart home systemen, zoals Google Assistant, Apple HomeKit en Amazon Alexa kun je automatiseringen instellen die het enerzijds voor jou aangenamer maken en anderzijds ook nog eens veiliger. Twee voorbeelden zijn via de verbinding met een bewegingssensor of in combinatie met een slimme beveiligingscamera. Niks blijft meer onopgemerkt op deze manier.

Je kunt ook beveiligingscamera’s koppelen aan je slimme verlichting. Op het moment dat de camera wordt ingeschakeld omdat het een beweging heeft gedetecteerd, zal de verlichting ook inschakelen. Zo zul je potentiële inbrekers kunnen afschrikken en met een veiliger gevoel op pad gaan. Bovendien kan deze verlichting helpen ongewenste gasten beter in beeld te brengen zodat personen gemakkelijker geïdentificeerd kunnen worden. Zo kun je op de beelden beter zien wie of wat rondom je woning de camera heeft getriggerd en ook nog eens in betere kleuren vanwege de slimme buitenverlichting.

Een bewegingssensor koppelen aan je slimme sokkellampen geeft eigenlijk nagenoeg hetzelfde effect. Een bewegingssensor is echter een stuk subtieler, compacter, zuiniger en goedkoper. Maar deze neemt natuurlijk geen beelden op, dus alleen het licht zal ingeschakeld worden na het detecteren van een beweging. Plaats deze bewegingsdetector dus op een slimme plek in je tuin zodat je alles zo goed mogelijk in de gaten kunt houden. Zo maak je de sokkellampen ook onderdeel van je slimme beveiligingssysteem bij je thuis.

Hoe installeer ik slimme sokkellampen?

Veel mensen associëren het installeren van buitenverlichting met een ingewikkelde installatie. Vaak is dat volkomen onterecht. Het installeren van slimme sokkellampen buiten is helemaal niet zo ingewikkeld. Uiteraard is de installatie niet voor iedere lamp hetzelfde, maar wij vertellen je hoe het er over het algemeen aan toe gaat en waar je rekening mee moet houden.

Tips vóór het installeren

 1. De meeste slimme sokkellampen staan via Z-Wave in verbinding met een bridge. Check dit van tevoren en ga na of je een bridge nodig hebt.
 2. Voeg je lampen toe aan de app van de fabrikant, voordat je ze installeert. Als je binnen staat en dichtbij de bridge en/of router bent, gaat het toevoegen en verbinden stukken sneller.
 3. Over het algemeen moet in ieder geval één lamp binnen maximaal 10 meter van de bridge of router worden geïnstalleerd. Houd ook hier rekening mee.
 4. Kijk naar het maximale vermogen van de voeding (stroomkabel) en het vermogen van de sokkellampen. Deel het vermogen van de voeding door het vermogen van de sokkellampen en je weet hoeveel lampen je kunt aansluiten op één voedingskabel. Het maximale vermogen van de voeding overschrijden kan wel, maar dan zal de verlichting minder fel worden. Meestal kunnen er zo ongeveer 5 lampen aan één netstroomkabel worden verbonden.
 5. Graaf de kabels van de buitenverlichting niet in, als er geen metalen mantel omheen zit. Je moet dus weten waar de kabels liggen zodat je deze niet onbewust beschadigd.
 6. De mate van waterbestendigheid verschilt per lamp. De beschermingsklasse varieert tussen IP44: spatwaterdicht, IP65: straalwaterdicht en IP67: waterdicht. Het is handig dit in je achterhoofd te houden bij het plaatsen van een sokkellamp.

Tijdens de installatie

 1. Verbind de sokkellampen met de bridge, of wifi. Als je een bluetooth sokkellamp hebt, kun je deze stap uiteraard overslaan.
 2. Plaats de eerste lamp binnen 10 meter van de bridge of router. Duw de pin in de grond en sluit de kabel aan op een verbindingsstuk.
 3. Via Z-Wave technologie, wordt het bereik versterkt en kan de volgende lamp tot 20 meter verderop geplaatst worden. Voor wifi en bluetooth is dit aanzienlijk minder. Check dit wel, omdat het per aanbieder kan verschillen.
 4. Na het plaatsen van de tweede lamp, sluit je de kabel aan op de andere lamp via het verbindingsstuk.
 5. Herhaal deze stappen tot meestal maximaal 5 lampen en verbind dan de kabel met het stroomnetwerk via de stroomkabel.
 6. Schakel je licht via de app in en je bent klaar voor gebruik!