• Gratis expertadvies
  • Kwaliteitsgarantie
  • Gratis verzending en retour

Detectiebereik (m)

Bereik (m)

Categories

Merken

Compatibiliteit

Functies

Ecosystemen

Assortiment

Bewegingsmelder

Bewegingssensor voor veiligheid en gemak

Een slimme bewegingsmelder binnen of buiten biedt je veiligheid en tegelijkertijd comfort. Een bewegingsmelder is namelijk uitgerust met een bewegingssensor die beweging kan registreren. Hier kun je vervolgens via een app meldingen van ontvangen en bijvoorbeeld een alarm af laten gaan. Maar dat is niet alles: je kunt bewegingsmelders koppelen aan allerlei andere slimme producten zoals bijvoorbeeld je verlichting, verwarming of speakers als extra afweer tegen inbrekers.

Filter

Varianten bewegingsdetectie

Passief infrarood (PIR)

Een passieve infraroodsensor detecteert lichaamswarmte (infrarode energie) door op veranderingen in temperatuur. Dit is de meest gebruikte bewegingssensor in beveiligingssystemen voor woningen.

Microgolf (MW)

Dit type bewegingsdetector gebruikt radartechnologie om microgolfpulsen uit te zenden en meet de weerkaatsing van bewegende voorwerpen. Hij kan een groot gebied bestrijken om potentiële bedreigingen te detecteren en te rapporteren.

Dubbele technologie

Sommige bewegingsdetectoren kunnen verschillende detectiemethoden combineren om het aantal valse alarmen te verminderen. Een voorbeeld hiervan is een detector met dubbele technologie, waarbij zowel een passieve infrarood (PIR) sensor als een microgolfsensor worden gebruikt.

beweginssensor met licht op trap

Hoe werkt een bewegingssensor?

Slimme bewegingsmelders zijn ontworpen om bewegingen in en rondom je huis te detecteren. Ze werken voornamelijk door beweging en lichaamswarmte waar te nemen wanneer iemand in de buurt passeert of door het radarbereik loopt. Deze slimme apparaten kunnen meldingen naar je smartphone sturen, waardoor je op de hoogte blijft van wat er thuis gebeurt, zelfs als je er niet bent. Bovendien heb je de optie om een bewegingsdetector te kiezen die je kunt integreren met andere systemen, zoals alarmsystemen, camera's, verlichting en meer. Hierdoor verbeter je niet alleen de beveiliging van je huis, maar vergroot je ook het comfort en gemak van je leefomgeving.

De functies van een bewegingsmelder

Bewegingssensoren zijn veelzijdige apparaten met diverse functies en komen in verschillende vormen. Er zijn op zichzelf staande bewegingsmelders met een bewegingssensor die je als standalone detector kunt gebruiken, maar ook kunt koppelen aan andere slimme apparaten in je woning. Daarnaast zijn er multifunctionele bewegingssensoren die naast het detecteren van beweging ook andere mogelijkheden bieden. Zo heb je bijvoorbeeld camera's of buitenlampen met ingebouwde bewegingssensoren. Er zijn zelfs varianten die onderscheid kunnen maken tussen huisdieren en personen, of die het stroomverbruik kunnen monitoren. Door deze diverse functies kunnen bewegingssensoren niet alleen de veiligheid verhogen, maar ook het gemak en de efficiëntie van je slimme huis verbeteren.

Deze handige gadgets kunnen je leven aanzienlijk verbeteren. Met een bewegingssensor hoef je nooit meer in het donker thuis te komen, omdat de lichten automatisch aangaan zodra je je oprit oprijdt. Bovendien bieden slimme bewegingsmelders op de lange termijn een kostenbesparende oplossing. Ze stellen je in staat om buitenverlichting alleen te activeren wanneer nodig en deze slechts voor korte tijd te laten branden, waardoor je je energieverbruik effectief kunt beheren. Zo zorgen deze slimme motion sensors niet alleen voor gemak en comfort, maar ook voor een efficiënter energiegebruik.

tink tip

Wist je dat sommige bewegingsmelders zijn uitgerust met een lichtsensor? Hierdoor wordt het mogelijk om je verlichting automatisch in en uit te schakelen op basis van de hoeveelheid gedetecteerd licht. De populaire Philips Hue Bewegingssensor beschikt over deze functie!

Tips voor installatie en plaatsing

Plaats in een hoek

Voor een optimaal zicht op de ruimte eronder is het aan te raden je bewegingssensor in een hoek van de kamer te plaatsen. Hierdoor krijgt de sensor het breedst mogelijke zicht, waardoor bewegingen effectief kunnen worden gedetecteerd.

Blokkeer infrarood niet

Bij infrarood bewegingsmelders is de infrarode straling dichtbij het toestel en verspreidt zich verder weg. Het is belangrijk op te merken dat deze straling niet door muren of harde voorwerpen kan dringen. Zorg er dus voor dat er niets de infrarood detectoren in de weg staat bij het kiezen van infrarood bewegingsmelders.

Vrij zicht voor camera

Bij het kiezen van een van onze handige bundels met camera's, zoals bijvoorbeeld de Eve Cam + Eve Motion, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je de camera niet blokkeert. Plaatsing in een hoek kan bijvoorbeeld de 180 graden waarnemingshoek beperken tot slechts 90 graden. Zorg dus voor een optimale opstelling waarbij de camera vrij zicht heeft om het volledige bereik te benutten.

Bevestig boven de deuropening

Het strategisch plaatsen van bewegingssensoren boven deuropeningen, buiten het zicht, maakt het bijna onmogelijk voor indringers om onopgemerkt binnen te komen zonder het alarm te activeren. Daarnaast kun je ook bewegingsmelders buiten plaatsen, bijvoorbeeld boven je voordeur of op je veranda, voor extra beveiliging en gemoedsrust.

Kelder of onopvallende ingangen

Om indringers te ontmoedigen die via je kelder of andere onopvallende ingangen je huis willen binnendringen, is het verstandig om deze ruimtes uit te rusten met bewegingssensoren.

Minimaal 180 cm van de grond

Voor een optimaal zichtveld is het aan te raden om slimme bewegingsmelders op minstens 180 cm hoogte te plaatsen. Op deze manier kunnen de bewegingsdetectoren over objecten heen scannen en heb je volledige controle over de waarneming.

bewegingsmelder met lamp