Categories
Ervaar jij ook op sommige plekken in huis een verzwakt of traag wifi signaal? Terwijl de ontvangst in de buurt van de router voldoende is, kan deze een kamer verder aanzienlijk slechter zijn. Dit is waar een repeater je kan helpen. Het vergroot het bereik en verbetert zo het signaal.
Versterking van je bestaande wifi verbinding
Je sluit de wifi repeater aan op een stopcontact in de kamer waar je de ontvangst wilt verbeteren. Dan zal hij verbinding maken met de wifi via je router, zelfs als de ontvangst zwak is. Vervolgens creëert hij een nieuw netwerk dat identiek is aan het oorspronkelijke. Met andere woorden, het ‘herhaalt’ letterlijk het netwerk. Je apparaten zullen gewoon verbinding maken met het netwerk zonder dat je iets aan hun instellingen hoeft te veranderen, omdat het netwerk identiek is.
De juiste plaatsing van een wifi repeater
Voor de beste ervaring is de keuze van het juiste stopcontact voor de repeater of versterker cruciaal. Wanneer je de repeater aansluit, geeft een led indicator de signaalsterkte van de router aan. Hoe beter het signaal, hoe sneller het door de repeater wordt versterkt. Daarom is het zinvol de repeater aan te sluiten op een plaats waar hij en de verbonden apparaten de best mogelijke ontvangst hebben. Probeer gewoon een paar stopcontacten uit en vind de ideale plaats. Houd er echter rekening mee dat het signaal door muren weer wordt verzwakt. Ook magnetrons, radiatoren of grote elektrische apparaten zoals koelkasten en wasmachines kunnen de signaalkwaliteit negatief beïnvloeden.
Snelheid van het netwerk
De werkelijke snelheid hangt af van vele factoren. Eén daarvan is de sterkte van het signaal dat de repeater bereikt. Repeaters zenden altijd in twee richtingen uit: naar de wifi router en naar het ontvangende apparaat. Dit halveert de transmissiesnelheid. Uitzonderingen hierop zijn repeaters die gebruik maken van dual-band of tri-band. Deze gebruiken de 2.4, 5 en 6 GHz frequenties tegelijkertijd om gegevens te verzenden en te ontvangen. Sommige repeaters gebruiken deze functie automatisch, bij andere moet ze geactiveerd worden via de instellingenpagina.
Afmetingen en plaatsing
De meeste repeaters zijn groter dan gewone stekkers en kunnen meer dan een tweede stopcontact beslaan. Uitklapbare antennes kunnen nog meer ruimte in beslag nemen. Maar je kunt een wifi repeater evengoed op een stekkerdoos aansluiten. Dit heeft geen invloed op de prestaties en biedt meer ruimte.
Meerdere repeaters gebruiken
Je kunt meerdere repeaters tegelijk gebruiken om meerdere ruimtes van een beter signaal te voorzien. Elke repeater moet rechtstreeks op de router worden aangesloten. Als een repeater het reeds zwakkere signaal van een andere repeater versterkt, wordt de transmissiesnelheid verminderd. Dit kan in sommige scenario's voldoende zijn, maar het is altijd zinvoller om de router zo centraal mogelijk op te stellen en de repeaters eromheen te plaatsen.
Frequentiebanden
Frequentiebanden: repeaters met crossband repeating gebruiken ten minste twee frequentiebanden (een 2.4 GHz en een 5 GHz). Er zijn echter ook apparaten die op meer frequentiebanden uitzenden. Zij gebruiken dan bijvoorbeeld ook de 6GHz- of twee 5 GHz-banden. Hoe meer frequentiebanden de router en de repeater kan gebruiken, hoe sneller en stabieler je netwerk is. In de meeste gevallen wordt één frequentieband gereserveerd voor communicatie met de router, zodat er meer vermogen overblijft voor de ontvangende apparaten. Dit zorgt voor hogere snelheden.
Compatibiliteit
Je kunt elke standaard repeater aansluiten op elke draadloze router, zelfs als ze van verschillende fabrikanten komen. Als je echter van extra betrouwbaar crossband repeating gebruik wilt maken, raden wij je aan een router te gebruiken die de 5- of 6 GHz-standaard ondersteunt.
Mesh-netwerken
Een mesh-netwerk is een speciaal soort communicatieprotocol waar de meest moderne routers en repeaters gebruik van kunnen maken. Het bestaat uit verschillende routers of één router en verschillende repeaters die geschikt zijn voor mesh. Deze zijn door het hele huis verspreid en verbinden elk eindapparaat automatisch met het sterkste signaal, zonder dat het signaal snelheid verliest. Neem een kijkje op onze blog voor meer uitleg over mesh-netwerken.