• Gratis expertadvies
  • Kwaliteitsgarantie
  • Gratis verzending en retour

Categories

Merken

Compatibiliteit

Ecosystemen

Assortiment

Matter är den gemensamma standarden för smarta hem

Matter

Matter is de allesoverkoepelende smart home standaard

Kies je voor Matter, dan kies je voor compatibiliteit. Het smart home communicatieprotocol kan de ecosystemen van Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant en meer met elkaar verbinden. Met Matter hoef je je geen zorgen meer te maken of producten wel compatibel met elkaar zijn. Matter is voortgevloeid uit een gemeenschappelijk doel van de grote spelers in de smart home wereld: het creëren van een slim huishouden toegankelijker en eenvoudiger maken.

Filter

Connectiviteit Matters

Lokale verbinding is het speerpunt van Matter. De communicatie verloopt rechtstreeks van apparaat naar apparaat zonder tussenkomst van bridge, router of cloud. Dit maakt je smart home veiliger, betrouwbaarder en minder ingewikkeld. Dit betekent echter niet dat je het zonder functies van afzonderlijke fabrikanten moet stellen, zoals toegang op afstand via een app. De apps van de fabrikanten blijven werken, je hebt ze alleen niet meer nodig om je slimme lampen of thermostaten te bedienen. Dit gebeurt nu allemaal via een centraal ecosysteem, zoals Google Home, Amazon Alexa, Apple HomeKit of Samsung SmartThings. En je kunt zelf je favoriete spraakassistent kiezen.

Belangrijk om te begrijpen: Matter is geen draadloos netwerk, maar een communicatieprotocol dat verschillende netwerken met elkaar verbindt. De onderstaande draadloze normen worden door Matter gebruikt. Zoek gewoon naar het Matter-symbool en je weet zeker dat het apparaat Matter-compatibel is.

Thread

Thread is een mesh-netwerk dat net als Matter communiceert via IPv6. Dit maakt het gemakkelijk producten die communiceren via Thread te integreren in Matter. Elk Thread-apparaat vergroot het bereik. Als er één faalt, dan zal de dichtsbijzijnde het netwerk herstellen.

Wifi & ethernet

Ook wifi en ethernet kunnen via IPv6 communiceren. Smart home producten die via deze verbinding worden bediend, kunnen een internetverbinding tot stand brengen voor alle andere Matter-apparaten en zo de gebruikelijke toegang op afstand mogelijk maken.

Bluetooth Low Energy

Hoewel Bluetooth Low Energy (BLE) slechts een klein bereik heeft, verbruikt het nauwelijks energie en zorgt het nu al voor stabiele verbindingen van bijvoorbeeld Bluetooth-headphones. BLE is in het bijzonder geschikt voor het opzetten van nieuwe apparaten.

Matter connectiviteit

Al je vragen over Matter

Je kunt producten herkennen aan het logo van Matter dat te vinden is op de verpakking. Bij tink hebben we ieder compatibel product voorzien van een speciale badge op de website, zodat je direct kan zien of het product kan werken via Matter. Op deze pagina vind je een overzicht van alle producten die compatibel zijn met Matter.

Als je over een product beschikt dat werkt met Matter, is deze uitgerust met een speciale QR-code. Na het scannen van deze code met je smartphone wordt automatisch verbinding gemaakt.

Matter is geen ecosysteem en heeft dus ook geen eigen applicatie. Matter is een communicatieprotocol waarmee apparaten van verschillende fabrikanten kunnen samenwerken met verschillende ecosystemen, zoals Google Assistant , Amazon Alexa en Apple HomeKit , met elkaar samen te laten werken. Je kunt vervolgens zelf bepalen welke app je gebruikt voor het aansturen van je producten die in verbinding staan via Matter. Dit geldt dus ook voor het gebruik maken van de bijbehorende spraakassistent.

Producten die zijn uitgebracht voordat Matter werd gelanceerd, kunnen mogelijk een firmware-update krijgen waardoor deze alsnog gebruik kunnen maken van Matter. Echter is niet ieder product hiervoor geschikt, omdat Matter bepaalde eisen stelt aan de hardware van een product. Sommige fabrikanten hebben om deze reden vernieuwde varianten op bestaande producten uitgebracht.

De meest bekende en belangrijke smart home systemen waar Matter mee kan samenwerken zijn Google Assistant, Apple HomeKit, Amazon Alexa en Samsung SmartThings.

Het gebruik van Matter brengt weinig veiligheidsrisco’s met zich mee. Er zijn drie belangrijke factoren die hiervoor zorgen:

Lokale communicatie zorgt voor een hoger privacygehalte, omdat de verbinding niet via een bridge, router of cloud tot stand komt.

Security by Design is de naam van de veiligheidsnormen waar producten aan moeten voldoen voordat een product gebruik kan maken van Matter. Deze normen zorgen er voornamelijk voor dat het hacken en afluisteren van je apparatuur wordt tegengegaan.

Blockchaintechnologie wordt gebruikt voor het opslaan van softwarewijzigingen. Dit betekent dat deze decentraal en transparant worden opgeslagen en door iedereen kan worden geverifieerd.

Meer over connectiviteit en compatibiliteit vind je op onze blog

Klik hier!

Een veilig en toekomstbestendig smart home

Tussenschakel smart home systemen

Verbind al je producten van verschillende smart home systemen met Matter en laat ze allemaal samenwerken. Je hoeft niet langer te kiezen voor één systeem en kan simpelweg voor het beste individuele product kiezen.

Blockchain & Security by Design

Matter-producten moeten voldoen aan de ‘Security by Design’-standaard. Deze standaard beschermt je tegen afluisteren en hacken. Ook gebruikt Matter blockchaintechnologie. Dit systeem registreert wijzigingen in de software in een digitale, gedecentraliseerde opslagplaats. Alle ontwikkelingen zijn dus te allen tijde transparant en traceerbaar, zonder dat ze gemanipuleerd kunnen worden.

Zonder bridge of hub

Je hebt geen hub of bridge nodig, omdat Matter van ieder compatibel smart home apparaat een toegangspunt maakt dat rechtstreeks of lokaal kan communiceren.

Kies je favoriete spraakassistent

Met Matter kies je welke spraakassistent je wilt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld apparaten van Google bedienen via Amazon Alexa of Apple Siri, of omgekeerd.

Niet afhankelijk van internet

De rechtstreekse en lokale communicatie tussen je smart home apparatuur kan ervoor zorgen dat je zelfs wanneer je geen internetverbinding hebt, nog steeds je apparaten kan beheren en besturen.

Gemakkelijke set-up

Het installeren van je Matter-compatibele producten heb je binnen een mum van tijd voltooid. Via het netwerk waar het apparaat gebruik van maakt, zal er automatisch verbinding gemaakt worden met Matter nadat je de QR-code scant. Je hebt de app van de fabrikant niet meer nodig voor het installatieproces.

Matter maakt het je gemakkelijk

Spraakbediening smart home Matter

Het beste product van elke fabrikant

Dankzij Matter kun je producten van verschillende aanbieders combineren in hetzelfde smart home systeem. Het enige waar je rekening mee hoeft te houden is de compatibiliteit met Matter. Producten van Amazon, Google, eve, Samsung SmartThings en vele andere aanbieders werken hand in hand. Je kunt je gehele smart home op deze manier upgraden en uitrusten met de beste producten van iedere aanbieder.

Kies je favoriete ecosysteem

Matter legt een brug tussen verschillende ecosystemen, maar neemt de besturing van de producten niet over. Je kunt zelf kiezen welk ecosysteem je wilt gebruiken voor de bediening van je apparatuur. Niet alleen via je smartphone, maar ook via spraakbediening. Zo kun je jouw gehele smart home aansturen vanuit je favoriete smart home-app. Ook kun je gebruik maken van verschillende ecosystemen tegelijkertijd. Bedien bijvoorbeeld je aangesloten verlichting via de Google Home-app en je slimme radiatorknoppen met je stem via Apple Siri.